Ta som vana att palpera din häst och lär dig hur den står, så kan du i ett tidigt skede upptäcka förändringar.

När hästen står med frambenen framför sig kan det bero på fång, smärta i hoven av andra anedningar, problem i bogleden samt på de nedre lederna i benen. Den vill då avlasta för att minska på smärtan.

När hästen står med frambenen bakom sig så kan det bero på att hästen vill avlasta karpalleden, kotleden och böjsenorna,

Om hästen står med bakbenen för långt under sig kan det bero på att den vill avlasta frambenen av olika orsaker, avlatning av bogled, magsår, fång.

Har den bakbenen bakom sig kan det bero på att den skyddar haslederna, musklerna eller senorna som böjer lederna, SI-leden, ryggproblem eller att hamstringsmusklerna är komprimerade.

Klicka på massage, biolight, osteopati och djupvågsbehandlning för att veta mera

KONTRAINDIKATIONER

Hästen får inte masseras om den har:

 Feber/undertemp

 Infektioner och bakteriella infektioner

 Variga sår

 Blodpropp

 Akuta frakturer

 Njursjukdomaar

 Akut inflammation, musklerna är varma och ömma

 Avmaskning 7 dagar

 Vaccination 7 dagar

 Fång

 Kolik

    Dagen efter ett hårdare motionspass, samma dag eller dagen efter. Massage kan ge okontrollerad och avspänd kropp     och hästen är inte riktigt sig själv och kan skada sig.

När hästen flyttar sin tyngdpunkt till sina friska delar kan de friska delarna ta skada av detta. Det är ofta i detta skede som många hästägare börjar se och känna problem och fokuserar då på de smärtande delarna, när det i sjäva verket är de delar i kroppen som kompenserat den riktiga smärtan.

En frisk och balanserad häst ska ha en raklinje från scapulans vridningspunkt och den bakre vinkeln i från höftens centrum.

Tillagd i varukorgen