MASSAGE

När jag kommer ut till en kund vill jag att hästen ska vara inne i stallet. Den ska vara torr och ren för att massagen inte ska kunna irritera hästens hud då det finns risk för hudinfektion. Dessutom gör friktionen att huden på mina fingrar och händer blir skadade och risken finns att jag inte kan massera för att det gör ont.

Det är viktigt att veta att hästar som nyligen blivit avmaskade/vaccinerade inte ska masseras, det ska gå sju dagar efter ett sådant tillfälle innan massage. Även hästar som har feber/undertemp, infektioner/bakteriella infektioner ska inte masseras förrän de är friska. Lika så gäller om de har variga sår, blodpropp, akuta frakturer, njursjukdomar, akut inflammation i musklerna, fång eller kolik.

Tänk på att en massage kan ge en okontrollerad och avspänd häst och att hästen kanske inte är riktigt sig själv efteråt och kan skada sig. Inget hårdare motionspass samma dag, före eller dagen efter en behandling. Men skritta gärna ut med hästen eller promenara för hand för att driva ut slaggprodukter som finns i kroppen. Det är mycket viktigt att hästen har fri tillgång till vatten efter massage, då hästen gör av med mer vätska när cirkulationen kommer igång  i form av avföring, urin och svettning. Hos en  häst som har gått länge med muskelspänningar är det inte ovanligt att smärtan flyttar runt i omgångar då spänningarna börjar släppa. Hästen har oftast belastat fel för att avlasta och med rätt behandling så kommer ursprunget fram för skadan eller problemet. En häst kan också bli snuvig och hostig efter en behandling, så håll den under uppsikt så den inte blir sjuk. Blir den det så tillkalla veterinär. 

Om din häst inte kan gå på rakt spår, har en skvättig galopp, svårt för skänkelvikning, kraftlös i uppförsbacke, sätter inte i bakhov mot framhov, håller huvudet högt ojämn i volter, hård muskulatur, sadeln åker snett, höftknölar och sittben inte är symmetriska med varandra, lägger svansen tätt intill sig eller hårt mot ett håll KAN hästen vara i behov av massage. En häst som har ryggproblem kan vara osymmetrisk vid atlaskotan och axiskotan, ha spända och förstorade bröstmuskler bakom sadelgjordens placering, förstorade muskler vid manken, knutor under sadeln, förhöjda tornutskott, ländens muskulatur är förhöjd över bäcken och höft, hamstring hård och spänd. Tänk på att en massör inte alltid är det första du ska ringa, utan ring hellre en veterinär om du är tveksam till vad orsakerna är. Är din häst halt vill jag att en veterinär undersöker hästen först, sedan kommer jag in och masserar efter det veterinären har kommit fram till. Som massör får och kan jag inte ställa diagnoser.

Jag visar dig gärna hur du enkelt kan massera din häst för husbehov och för att hålla dina kostnader nere, men ser gärna att jag får återkomma för att jobba vidare med din häst. För mig är det viktigare att hästen mår bra än att jag tjänar pengar. Jag visar dig gärna hur du ska jobba med hästen och stretcha för att hjälpa den att bli bra i ssin muskulatur. Och fråga gärna!! 

Tillagd i varukorgen